Ansamblu tradițional pentru gătit

Cuptor tradițional multifuncțional pentru gătit, grătar, grill, plită, blat și chiuvetă

Ce este un ansamblu multifunctional pentru gatit si din ce se compune?

Un ansamblu multifunctional pentru gatit se compune dintr-un cuptor, care este piesa principala, la care se pot atasa, in functie de nevoi, mai multe corpuri functionale si accesorii, necesare intr-o bucatarie traditionala.

Aceste corpuri pot fi:

  • Cuptorul, care prin marime si functionalitate, ocupa cel mai important loc in cadrul ansamblului de gatit si in jurul caruia se construiesc si celelalte corpuri. Cuptorul traditional poate fi folosit pentru pizza, paine pe vatra, cozonaci, sarmale, fripturi, etc.
  • Grill sau un gratar, care poate fi montat in antecamera cuptorului sau care se poate contrui ca piesa separata in cadrul ansamblului multifinctional pentru gatit. In cazul grillului construit separat, se poate monta si un rotisor.
  • Plita din fonta, la care se poate gati in oala, sau care poate fi folosita ca suport pentru ceaun (in acest caz, este necesara montarea unei plite special concepute ca suport pentru ceaun. Plita are o grosime mai mare care sa suporte greutatea ceaunului si un ochi mai mare care sa permita stabilitatea ceaunului).
  • Chiuveta de bucatarie, de mare ajutor in timpul pregatirii preparatelor culinare.
  • Unul sau mai multe blaturi de bucatarie.
  • De asemenea, in functie de necesitati si de imaginatia clientului, se pot adauga si alte corpuri functionale.

Imagini cuptor multifunctional de curte, plita din fonta, blat si chiuveta

Cat dureaza constructia unui ansamblu multifunctional pentru gatit? Cat dureaza constructia unui cuptor simplu?

Constructia multifunctionalului pentru gatit, compus din cuptor si corpurile periferice, dureaza in jur de 15-20 de zile, in functie de complexitate, numarul de corpuri si de marime. O estimare clara se poate face dupa ce se stabilesc toate detaliile multifinctionalului pentru gatit.

De exemplu, daca se opteaza doar pentru un cuptor traditional, fara alte corpuri periferice, timpul de construire se reduce la 6-8 zile.

Materiale folosite la constructia cuptorului multifunctional de gatit

  • caramizi dublu-presate sau caramizi din semisamota, pentru zidirea exterioara si a corpurilor componente ale multifinctionalului de gatit;
  • caramizi refractare sau caramizi din samota, care se folosesc la interiorul cuptorului. Numarul acestora se stabileste in functie de necesitati. Orientativ, pentru un ansamblu complex (cuptor, gratar, plita, chiuveta, blat) se folosesc in jur de 1500 de caramizi dublu-presate. Daca se doreste doar un cuptor simplu, necesarul de caramizi scade la 500-600 de bucati;
  • mortare si lianti pe baza de lut, care nu altereaza sau influenteaza gustul mancarurilor preparate;
  • optional, plita din fonta (cu sau fara suport pentru ceaun). Daca se foloseste plita, este necesar si un set de usi din fonta (focar si cenusar), precum si un gratar de cenusar;
  • gratar din fonta pentru friptura (optional);
  • rotisor (optional);
  • chiuveta de bucatarie, la latitudinea clientului;
  • blatul de bucatarie (material si dimensiuni in functie de nevoile clientului).

Achizitionarea materialelor si pretul manoperei

Necesarul de materiale se stabileste in functie de dimensiunile ansamblului si functionalitatile cerute de client. Atunci se poate face si o estimare a costului materialelor. Achizitionarea materialelor se face de catre client.

Pretul manoperei se stabileste de la inceput si este influentat de dimensiunile ansamblului de gatit, complexitate si functionalitatile cerute. Daca in timpul executarii lucrarii apar schimbari legate de dimensiuni si functionalitati, la cererea clientului, pretul manoperei se renegociaza.

Informatii utile

  • dupa terminarea construirii cuptorului si anexelor si executarea finisajelor, este necesar un timp de uscare de circa 3-4 saptamani. Dupa acest interval, se fac 5 focuri mici, iar apoi cuptorul se poate folosi in regim normal;
  • datorita utilizarii materialelor de calitate si a metodei de lucru, un astfel de cuptor multifinctional se poate folosi atat in regim ocazional cat si in regim zilnic (cum ar fi in cazul restaurantelor, pizzeriilor, pensiunilor, cantinelor, etc.);
  • la primul foc, facut cu lemne din esenta tare, bolta cuptorului se inegreste. pe masura ce temperatura din cuptor creste, iar lemnul se transforma in jar, bolta se albeste, ceea ce inseamna ca se poate utiliza cuptorul;
  • pentru pizza, se lasa jarul in interiorul cuptorului, dar se trage pe laterale. Apoi vatra se curata cu un mop curat, stors de apa, dupa care se introduce pizza. Timpul de coacere este de 1.2-2 minute;
  • pentru paine pe vatra, se scoate jarul in anticamera cuptorului, se asteapta un pic pana scade temperatura, apoi se introduce painea la copt;
  • sarmalele si friptura la cuptor capata un gust unic, care nu poate fi reprodus prin metodele moderne de preparare;
  • vatra focarului poate fi construita la diferite dimensiuni, in functie de necesar. Pentru o familie obisnuita, dimensiunile vatrei sunt de 70 x 90 cm, echivalentul a 9 tavi de copt.

Amplasament cuptor multifunctional. Unde se construieste?

Un cuptor multifunctional de gatit poate fi construit in curte, pe o terasa, sau chiar la interior.

Oriunde va doriti sa fie construit cuptorul multifunctional, acesta devine, prin frumusete si functionalitate, o piesa centrala de atractie, in cazul serbarilor si intalnirilor cu prietenii si familia.

Cui i se adreseaza acest tip de ansamblu multifunctional de gatit?

Familii si persoane fizice. Tot mai multe persoane si familii aleg sa isi construiasca acest tip de ansamblu multifunctional de gatit, format din cuptor si accesorii (gratar, grill, blat si chiuveta). Pe langa o casa si o gradina frumoasa, acest ansamblu intregeste atmosfera, prin frumusetea lui dar si prin functionalitate si utilitate. In jurul cuptorului se strang familiile si prietenii de sarbatori, onomastici si cu alte ocazii, dar si din dorinta de a manca sanatos, imbiati de miresmele unice preparate intr-un cuptor traditional.

Pensiuni si restaurante. Pensiunile si restaurantele, mai ales cele cu specific traditional, isi pot aduce un plus de clasa in ochii clientilor, oferindu-le posibilitatea de a servi preparate gatite intr-un mod cu totul traditional si de a simti, pentru cateva zile, gusturile copilariei sau mancarurilor de la bunici.

Pizzerii. Acest tip de cuptor se preteaza si in cazul pizzeriilor, deoarece, prin constructie si folosind materiale de calitate, se poate folosi zilnic si in regim intensiv. Cuptorul se poate amplasa si in spatiul de servit masa, completand gustul unei pizze delicioase cu aromele cuptorului traditional. Construiesc cuptoare de pizza traditionale, cuptoare de pizza tip iglu sau cuptoare de pizza la indicatiile clientului.

Căutați un meșter sobar teracotar sau un meșter cuptorar?

Sunt meșter sobar teracotar Ștefan Bacoș. Construiesc sobe și șeminee din teracotă, cuptoare tradiționale de pâine și pizza, șeminee clasice și moderne, grilluri și grătare de curte. Lucrez în Arad și localitățile limitrofe județului Arad

Telefon si WhatsApp:

Tel: 0753.495591

Relații și programări:
Luni - Vineri: 09-19, Sâmbata: 09-13

În timpul lucrului e posibil să nu răspund la telefon. Vă rog să îmi lăsați un mesaj pe WhatsApp (care să conțină numele, localitatea și solicitarea dvs) și vă răspund cât de curand posibil. Mulțumesc pentru întelegere!