Intrebari frecvente

Care este pretul manoperei?

Manopera, atat in cazul sobelor si semineelor de teracota, cat si in cazul cuptoarelor sau gratarelor, se stabileste dupa ce s-a hotarat dimensiunea lucrarii si materialele din care va fi executata lucrarea. In pretul manoperei se reflecta anvergura lucrarii si timpul necesar construirii.

Asigurati materialele necesare?

Necesarul de materiale se face in functie de tipul lucrarii, dimensiune si amplasament. Achizitionarea materialelor intra in sarcina clientului. Eu va pot face recomandari despre locurile de unde pot fi achizitionate si despre calitatea materialelor.

Dupa ce s-a calculat necesarul de materiale, se poate estima un cost al lor si de asemenea se estimeaza si pretul manoperei.

Cat dureaza constructia unei sobe de teracota?

O soba standard de teracota se construieste in 1-2 zile. O soba mai mare sau un semineu mai complex poate solicita intre 2-4 zile, in functie de complexitate.

Cat dureaza constructia unui cuptor sau a unui gratar de curte?

In functie de marimea cuptorului sau a gratarului si de specificatiile dorite, construirea lor dureaza de la 2-3 zile pana la o saptamana.

Oferiti garantie pentru manopera?

Ofer garantie pentru toate lucrarile efectuate de mine. Garantia se refera la calitatea manoperei si functionalitate si se asigura daca sunt respectate instructiunile de folosire si intretinere atat in cazul sobelor de teracota sau caramida, cat si in cazul cuptoarelor sau gratarelor de curte.

Executatii si servicii de intretinere si curatare a sobelor si semineelor din teracota?

In functie de modul de utilizare a sobei, cat si in functie de calitatea combustibilului folosit, sobele necesita atat curatare, iar dupa o perioada, chiar si o reconstructie, pentru a functiona in parametrii optimi.

Aceste operatiuni se asigura contra cost si nu fac parte din garantia manoperei.

Instructiuni si recomandari de utilizare a sobelor de teracota

Masuri de siguranta si prevenire a incendiilor

Cosul de fum trebuie verificat periodic si curatat cu ajutorul personalului specializat. Un cos infundat scade tirajul sobei, duce la acumularea de funingine pe fumurile sobei, arderi incomplete, acumulari de gaze, fum in incapere;

Verificati integritatea structurala a sobei si a cosului de fum. Nu aprindeti focul daca observati crapaturi sau deteriorari ale materialelor sobei. Pericol de intoxicare cu fum sau bioxid de carbon;

Curatati zilnic cenusa din focar si din tava cenusar. Cenusa acumulata in focar sau cenusar poate impiedica functionarea normala a sobei. Asigurati-va ca nu exista jar in cenusa aruncata. Depozitati cenusa intr-un recipient din tabla, departe de alte materiale inflamabile.

Folositi lemne uscate cu umiditate de cca 20%. Nu introduceti in soba plastic, cauciuc, lemne vopsite sau lacuite sau alte deseuri. Pericol de explozie prin acumularea de gaze in soba sau obturarea fumurilor.

Nu utilizati sobele infundate cu funingina. Ca urmare a infundarii, soba scoate fum, scade tirajul sobei, arderile devin incomplete si scade randamentul. In plus, depunerile de funingine pot provoca incendii. Apelati la personal specializat pentru curatarea sobei.

Nu aprindeti niciodata focul cu benzina, motorina, terpinol sau alte materiale care pot provoca explozie. Folositi doar pastile speciale de aprins focul sau hartie si carton. Aprinderea fortata a lemnelor conduce la o mare dilatare a gazelor fierbinti ceea ce poate cauza explozia sobei.

Nu supraincarcati focarul cu lemne. Temperaturile excesive datorate supraincarcarii pot provoca deteriorarile materialelor din care este construita soba, aparitia crapaturilor la imbinarile cahlelor, craparea placilor de teracota, deformari sau rupturi ale materialelor din fonta din alcatuirea sobei (gratarul de cenusat, usa din fonta sau plita).

Aerisiti periodic incaperea. Sobele de teracota consuma oxigen din camera in care sunt amplasate. Daca incaperea in care este amplasata soba nu este prevazuta cu gura de ventilatie la exterior, este obligatorie aerisirea periodica a incaperii.

Nu depozitati materiale inflamabile in apropierea sobei!

Nu lasati copii nesupravegheati cat arde focul in soba!

Prima utilizare a sobei

Recomandat este sa se foloseasca soba abia dupa 1-2 saptamani (sau cum va recomanda mesterul sobar) dupa construire, pentru a permite materialelor sa se usuce in mod natural. Se evita astfel aparitia crapaturilor in materialul cu care este lipita soba.

La prima folosire a sobei se va face un foc usor pentru uscarea corecta a materialelor cu care este lipita soba si evitarea deteriorarii acesteia. Se procedeaza in felul urmator:

  • se deschide usa focarului si se aseaza pe gratarul sobei cca. 0,2 kg aschii de lemn iar deasupra cca. 0,5 kg lemne;
  • se aprinde focul dupa care se inchide usa focarului iar cea a cenusarului sa ramana intredeschisa putin pentru a se forma tirajul in soba;
  • se lasa sa arda lemnele in totalitate, dupa care se mai pune cate un lemn pe foc, iar atunci se inchide usa la cenusar.

Combustibili

Combustibilul utilizat pentru ardere in soba de teracota este lemnul de foc uscat natural (pe o perioada de stocare de 1-2 ani) si cu o umiditate de maxim 20%. Lemnul umed arde greu, cu producere de fum si material nears, respectiv de funingine si monoxid de carbon.

In cazul in care folositi combustibili presati (brichete), trebuie sa tineti cont ca acestia au o putere calorica mai mare. Pentru a nu suprasolicita si supraincalzi soba, folositi doar jumatate din cantitatea pe care o utilizati cu lemne de foc.

Lungimea lemnului trebuie sa fie mai mica decat lungimea focarului. Evitati sa amplasati lemnele prea aproape de usa. Supraincalzirea usii poate duce in timp la deformari ale acesteia.

Curatare si intretinere

Sobele de teracota se curata doar cand sunt reci. Nu folositi substante chimice sau produse abrazive care pot deteriora materialele din care este construita soba.

Cahlele de teracota se pot sterge cu o carpa moale umeda, apoi cu o carpa uscata, doar cand soba este rece!

In cazul sobelor care au in componenta usa din fonta cu sticla termorezistenta: daca geamul se afuma, nu asteptaţi mult timp pana să-l curaţati deoarece dupa o noua încălzire se curaţa mai greu.

Cosul de fum

Cosul de fum trebuie verificat si curatat cel putin o data pe an, inainte de inceperea sezonului rece. Se verifica daca este infundat, daca are funingine si daca asigura tirajul necesar pentru soba de teracota. Puteti apela la persoane autorizate pentru verificarea cosurilor de fum.

Principalul motiv pentru care o soba scoate fum este un horn infundat si lipsa tirajului. Puteti evita infundarea cu funingine folosind lemne uscate, cu o umiditate de cca 20%.

Reconstructia sobei

In functie de regimul in care este folosita, o soba necesita o reconstruire o data la cativa ani. Cu aceasta ocazie se refac fumurile din soba si se inlocuiesc elementele deteriorare (placi de teracota, samota, caramida). Apelati la mesteri sobari pentru aceasta operatiune.

Căutați un meșter sobar teracotar sau un meșter cuptorar?

Sunt meșter sobar teracotar Ștefan Bacoș. Construiesc sobe și șeminee din teracotă, cuptoare tradiționale de pâine și pizza, șeminee clasice și moderne, grilluri și grătare de curte. Lucrez în Arad și localitățile limitrofe județului Arad

Telefon si WhatsApp:

Tel: 0753.495591

Relații și programări:
Luni - Vineri: 09-19, Sâmbata: 09-13

În timpul lucrului e posibil să nu răspund la telefon. Vă rog să îmi lăsați un mesaj pe WhatsApp (care să conțină numele, localitatea și solicitarea dvs) și vă răspund cât de curand posibil. Mulțumesc pentru întelegere!